Humorné povídky z pera Pogodových…

Hoď se do pogody


Autor: Sandra Pogodová, Richard Pogoda

Žánr: Humorné povídky, česká literatura

Počet stran: 208

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Většina lidí má tátu, ale já mám tatu. Můj tata je, jak to jen hezky říct… přírodní úkaz, lokální baron Prášil. Na jeho obhajobu uvádím, že za to nemůže. Naše rodina Pogodů je totiž hodně bizarní seskupení bláznů a toto není ani tak kniha, jako dokořán otevřené okno do našeho obýváku. Vítejte! Doporučuji odskočit si, pak se posadit, slabší nátury se prosím přikurtují, a můžeme začít. Přísaháme s tatou, že všechny příběhy, které zde vyprávíme se opravdu staly. To je na tom to nejlepší!

"Když jsem obdržela řidičský průkaz, začala jsem být daleko pozornější chodec, protože mi došlo, že řidičák může dostat opravdu každé hovado."

Humorné povídky Sandry a jejího otce Richarda Pogodových. To je kniha Hoď se do pogody, kterou na jaře vydalo nakladatelství Cosmopolis a v níž se dozvíme více ze života celé rodiny Pogodů. Máme zde příběhy, které má na svědomí Sandra. Ta vypráví o různých eskapádách na dovolené, jejích pokusech o hubnutí, nebo o tom, jak se snaží stát její otec kutilem, ale vždy se u toho někdo zraní. Richardovy povídky nás naopak zavedou do jeho dětství či na vojnu. Dá se tedy říct, že si v knize každý najde to své.

Sandra a Richard Pogodovi (zdroj)
Kniha se hodí pro čtenáře, ale i pro ty, kteří knihu tak často do rukou nevezmou, ale teď v létě si nějaký ten krátký příběh rádi přečtou. Jednotlivé povídky jsou ohromně krátké, takže jednu máte za pár minut přečtenou a vůbec nevadí, když nad knihou nestrávíte bůhvíkolik času. Krom krátkých povídek, které jsou jak stvořené na letní čtení k vodě, knihu doplňují i fotografie. Ty knihu krásně doplňují, a i díky nim může zaujmout ještě více lidí. Troufám si však tvrdit, že největší úspěch bude mít tato kniha u lidí tak kolem čtyřiceti let a více. To je totiž už věková kategorie samotné herečky a ty starší naopak může více zaujmout vyprávění Richarda.

Oba autoři mají úplně jiný styl psaní. Richard píše hodně poeticky a dává si záležet i na tom, aby každá jednotlivá věta hezky zněla. Kdežto Sandra má své příběhy takové více otevřenější, zábavnější a zkrátka píše tak jak mluví a ve svých příbězích se nepřetvařuje. Sice to právě někdy kvůli té otevřenosti působí dost přehnaně a nelogicky, ale právě to se některým může líbit. Některé části byly bohužel často o ničem a působily dost nudně. Navíc těch příběhů pro zasmání tu také není tolik, kolik kniha z počátku slibuje. Nakonec to tedy působí, jako taková průměrná povídková kniha, ve které nic zajímavého a originálního nevyniká.

"Občas mi nějaká kamarádka poradila zaručenou tutovku. Jako třeba jedna kolegyně, která velice úspěšně držela VINNOU DIETU. Říkala, že je to perfektní, protože večer už je tak namazaná, že když si stoupne na váhu, tak na ní není schopná přečíst, kolik váží."

Obálka knihy je pěkná. Ta se Cosmopolisu vážně povedla. Působí hezky hravě, vesele a vtipně. Je originální a má na sobě vše, co se k povídkám hodí. Díky tomu, že jsou na ní samotní autoři, zaujme ve výlohách knihkupectví i ty, kteří by dovnitř normálně nevešli. Takže co se týká obálky nejde knize nic vytknout.

Můj názor na knihu… Já nejsem moc povídkoví člověk, ale do této knihy jsem šla s obrovským očekáváním. Herečku Sandru Pogodovou mám totiž ráda a tak jsem doufala, že její příběhy budou stejně tak vtipné, jak působí ona sama. Ale bohužel. U knihy jsem se chtěla pořádně zasmát. Ovšem více než jsem se smála, jsem nakonec protáčela oči nad nelogikou příběhů. Zkrátka a jednoduše to není kniha pro mě, ale věřím, že se najdou čtenáři, kterým kniha sedne daleko více. Například mamka si na tuto knihu už nějaký ten pátek brousí zuby a mám pocit, že ona je přesně ten typ, který z této knihy bude nadšený.

Kniha je perfektní dárek pro ty, kteří běžně nečtou a když už knihu otevřou tak třeba jen na pár minut před spaním a hledají něco jednoduchého. Právě takovým čtenářům nečtenářům knihu doporučuji nejvíc!

A teď už hodnocení!

    63%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, co si o ní myslíte?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

Oblíbené články...