Kdo je útočník a kdo oběť?

Provaz lží


Autor:  Christopher J. Yates

Originální název: Grist Mill Road

Žánr: Thriller

Počet stran: 360

Vydavatelství: Cosmopolis, Grada

Oficiální anotace: Horký srpnový den roku 1982, idylická osada na sever od New Yorku. V horách, kde se zastavil čas, mezi skalnatými útesy a průzračnými ledovcovými jezery, se odehraje strašlivý a zdánlivě nesmyslný zločin. Známe oběť, známe pachatele. Ale proč se to všechno stalo, se nikdy nikdo nedozvěděl.
O dvacet šest let později potkáváme Patricka a Anettu. Onen zločin je spojuje, ale Patrick nedokázal Anettě nikdy říct celou pravdu. Ani ona k němu nebyla zcela upřímná. Jednoho dne se v Patrickově životě znovu objeví Matthew, který chce klubko lží, započaté onoho letního dne, konečně rozplést. Ale odpuštění se nedočká…


"Jak že zní to úsloví? Co vidím, tomu věřím. Kdepak. Vaše oči vás mohou ošálit."

Byli jsme malí kluci. Já a Matthew, nejlepší kamarádi, kteří se od sebe nemohli více lišit. Ale rozuměli jsme si. Chodili jsme po lesích, podnikali jsme různé průzkumy a jednoduše jsme se bavili. Jenže pak se k nám přidala holka. Neměl jsem radost, že se k nám připojil někdo další, ale nebylo to až tak špatné. Ovšem jeden srpnový den všechno změnil.

Je tomu 26 let. Už dávno nejsem ten 12letý kluk, který musel přes noc dospět. Jenže na minulost jsem nezapomněl. Nejde to. Anetta, má manželka, mi ji stále připomíná. Onen srpnový den jsem totiž byl spolupachatel zločinu a Anett je ta dívka, která tam byla s námi…

"Bylo mi třicet tři let a do té chvíle jsem se třikrát pokusil zabít se. Ke čtvrtému pokusu nedošlo. Pochopitelně ten jediný důvod, proč jsem skončil u třetího pokusu, jsi ty."

Thriller plný tajemství, která začínají po 26 letech konečně vyplouvat napovrch. To je příběh Provaz lží, který nedávno vyšel u nakladatelství Cosmopolis a neměl by ho minout žádný čtenář, který má rád náročnější thrillery. Kniha je napsaná dokonale procítěně, ale zároveň v ní autor nic nepřikrášluje a ukazuje věci takové jaké jsou. Vše je navíc originální tím, že už od samého začátku známe pachatele, ale pátráme po tom, proč to onen člověk spáchal. Tím pádem můžeme zkoumat psychiku všech tří přátel, kteří jsou hlavními aktéry celého děje.

Christopher J. Yates (zdroj)
Kniha je dělena na tři části a vypravování je podáno více způsoby. Ve všech třech částech máme přítomnost popisovanou v er-formě, ovšem máme tu i ich-formu, která nás zavede do minulosti. V první části se vypravování ujal Pat, ve druhé zas Anett a celému ději dá nakonec hlavu a patu Matthew, který nám až v samotném závěru poví svou verzi příběhu. Pomalu až do konce tedy nevíme, kdo je ten dobrák a kdo naopak za všechno může. Autor popsal každou postavu originálně, a i když jejich životy mohl probrat více do detailů, stále jsou jejich charaktery více než zajímavé.

V celém příběhu nenajdeme jediné uvozovky, které by oznamovali přímou řeč. Někdy se nad čtenáři autor smiluje a vyznačí přímou řeč alespoň v uvozovkách, ale většinou ji máme ukrytou v textu. Díky tomu si kniha vyžaduje naši plnou pozornost. Je tedy potřeba se na knihu soustředit a mít dostatek energie na její čtení. I kvůli tomu se nejedná o klasický odpočinkový thriller, který bývá v poslední době mezi čtenáři tohoto žánru nejvyhledávanější. Máme tu však perfektně vykreslený děj a překvapivé momentky, kvůli kterým se rozhodně vyplatí knize věnovat svou energii.

Za obálku musím Cosmopolis vážně pochválit! K ději se totiž perfektně hodí a pasuje to nejen k názvu, ale i k celému příběhu naprosto skvěle. Líbí se mi na přebalu ty barvy a vše k sobě hezky pasuje. Rozhodně je to lepší obálka než ta originální, která je celá černá, pokud se nemýlím. Tahle má totiž nápad a může na pultech knihkupectví vyniknout.

Jak bych vám teď shrnula svůj názor na knihu… No, celkově jsem z ní nadšená, ale z počátku jsem přeci jen měla pár problémů, než jsem si zvykla, jak nám autor příběh podává. Prvních padesát stran pro mě bylo nečekaně překvapujících. To, že zde není vyznačená přímá řeč, mě hodně mátlo. Tak trochu jsem totiž doufala, že si u knihy odpočinu, a to moc dobře nešlo. Když jsem se však do knihy pustila druhý den, naprosto mě příběh pohltil a já ho nechtěla dát z rukou. Byla to má první zkušenost s knihou, která v sobě neměla žádné uvozovky, a přesto v ní byla přímá řeč, což pro mě bylo jedno velké neznáme. A možná právě kvůli tomu, ale hlavně i díky zajímavým postavám mě příběh dostal a já, prosím, další knížku od tohoto autora!

Provaz lží doporučuji každému, kdo hledá thriller, který ho donutí přemýšlet a bude si vyžadovat jeho plnou pozornost.

A teď už hodnocení!

    88%

Znáte tuto knížku? Četli jste ji nebo se na ní chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila. Co si myslíte o přímé řeči psané bez uvozovek? Setkali jste se někdy s něčím podobným?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Cosmopolis za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Poslední fotka je fakt krásná. Přiznám se, že knihu vidím u tebe poprvé. Hodně zajímavá a mám ráda knihy, kde se musí přemýšlet :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  2. Zní to dostatečně originálně na to, abych po té knize šáhla! :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...