Sebevražda, nešťastná náhoda, nebo úplně něco jiného?

Smrtící řeka


Autor: Dervla McTiernan

Série: Cormac Reilly 1.

Originální název: The Rúin

Žánr: Krimi thriller

Počet stran: 416

Vydavatelství: Vendeta

Oficiální anotace: Je tomu už dvacet dva let, co Cormac Reilly objevil tělo Hilarie Blake v jejím rozpadajícím se georgiánském domě. Nikdy však nezapomněl na dvě děti, které po době zanechala...
Když je Jack, přítel Aisling Conroy nalezen v mrazivých černých vodách řeky Corrib, řekne jí policie, že šlo o sebevraždu. Jako školící se chirurg se ponoří do studií a práce ve snaze zapomenout, dokud se však neobjeví Jackova sestra Maude. Maude má tušení, že šlo o vraždu a je odhodlaná to dokázat.
Inspektor Cormac Reilly je detektiv, který je pověřen opětovným prošetřením dvacet let starého případu 'nechtěného' předávkování matky Jacka a Maude, popletené vlivem drog a alkoholu. Cormac je pod stále větším tlakem, aby obvinil Maude z vraždy, když vtom jeho kolega Danny objeví důkaz, který vše změní....

"Nejsou to mrtví, koho se musíte bát."

Práce, studium a pohodové časy s Jackem. To je neustále se opakující koloběh mého života, který bych však s nikým nevyměnila. Jacka miluji a každý máme své životní cíle, ve kterých se navzájem podporujeme. Já chci třeba být doktorkou na dětské chirurgii a dělám vše pro to, abych si svůj cíl splnila. Ovšem něco se dozvím. Něco, kvůli čemu bych mohla na svou lékařskou kariéru zapomenout…

Chtěli jsme to s Jackem vše probrat. Jenže místo něj zaklepe na dveře našeho domu policie. Jack spáchal sebevraždu. Nemůžu tomu uvěřit. To by přeci nikdy neudělal. Nebyl psychicky labilní, jak tvrdí policie. On by se svého života nevzdal! Co tedy za jeho smrtí stojí? Potřebuji to zjistit a ke svému pátrání jsem získala spojence. Jackovu sestru, která ho před dvaceti lety opustila a teď se z ničeho nic zajímá o jeho smrt. Co se tedy skutečně stalo?

"Kolik lidí si nyní dávalo vinu, zpochybňovalo každý krok, který učinili, když chyba byla skutečně pouze u něho?"

Detektivní thriller plný překvapivých zvratů z pochmurného irského prostředí, ve kterém autorka čtenářům i lehce poodhaluje krásy tamní přírody. To je kniha Smrtící řeka, která v sobě ukrývá hned vyšetřování dvou vražd. Konečně v rukou můžeme držet krimi thriller, který není přitažený za vlasy a má smysluplnou zápletku. Autorce se podařilo napsat vážně čtivý a odpočinkový příběh, ze kterého vám může běhat i mráz po zádech.

Dervla McTiernan (zdroj)
Celá kniha je vyprávěna čtivou er-formou. Máme tu spoustu postav, na které si musíme zvyknout. Ovšem jelikož nejsou všichni od policie, tak se v nich dá dobře orientovat. Krom vyšetřování Jackovi smrti je zde i dvacet let starý případ, který je znovu otevřen a dělá celé vyšetřování ještě zajímavější. Díky tomu kniha získává větší rozměr a nehrozí, aby se u ní čtenář nudil. Samotné postavy, které se v příběhu vyskytují nejsou ničím výjimeční. Jedná se zkrátka o obyčejné občany a policisty, kteří nám však jsou díky své obyčejnosti sympatičtí.

V příběhu najdeme vše, co od dobrého a odpočinkového krimi thrilleru chceme. Je tu překvapivé rozuzlení, děj, který má hlavu a patu, a napínavý závěr. Ten však mohl být trochu kratší, aby si lépe udržel čtenářovu pozornost, ale zas zde autorka krásně vysvětlila jednání všech postav a provedla nás jejich psychikou. Kdyby ale celou knihu obrala o zhruba 50 až 80 stran, příběhu by to prospělo a dokázalo by mu to přidat na dramatičnosti. I tak nás však dokáže příběh překvapit a nenajdeme zde nějaké prvoplánové rozuzlení, což je jen dobře.

Obálka k příběhu sedí. Je však trochu moc tmavá, ale má na sobě most a řeku, takže k ději pasuje. Sice některé z originálních přebalů by se k příběhu hodily víc, ale ten český také není špatný. Co si myslíte vy?

Co na knihu říkám já? No, nečekaně mi trochu vadila ta délka. Bohužel jsem měla ke konci trochu problém se na děj soustředit a přišlo mi to jako zbytečné prodlužovaní. Ale zas se mi pak na konci líbilo to podrobnější vysvětlení psychiky jedné dané postavy. Z čeho jsem však nejvíc nadšená, tak to je to, co omílám neustále dokola. Ten příběh byl zkrátka skvěle vymyšlený a dokáže na čtenáře působit reálně. Po dlouhé době se mi do ruky dostal krimi thriller, který nebyl přitažený za vlasy a já tímto autorce děkuji. Teď jen doufám, že další díl s detektivem Cormacem Reilly bude stejně dobrý…

Knihu doporučuji těm, kteří hledají poutavý krimi thriller s překvapivým koncem, sympatickými postavami a s podezřelým úmrtím, které se stalo před desítkami let.

A teď už hodnocení!

    85%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, co na ni říkáte?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)


Za knihu bych chtěla moc poděkovat e-shopu Knihy Dobrovský,
u kterých si můžete příběh Smrtící řeka také pořídit.

Komentáře

  1. Chystám se na ni a hodně se těším :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Kniha vypadá velmi dobře. Moc se mi líbí i obálka.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
  3. Na první pohled mě zaujala obálka. Nevím jestli se do ní někdy pustím, ale rozhodně stojí za poznamenání si :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...