Domov, který byl pouze zlatou klecí…

Zlatá klec


Autor: Camilla Läckberg

Série: Faye 1.

Originální název: The Golden Cage

Žánr: Psychologický román, thriller

Počet stran: 432

Vydavatelství: Metafora, Grada

Oficiální anotace: První z dvojice napínavých románů vynikající švédské autorky Camilly Läckberg s hlavní hrdinkou Faye Napínavý román Zlatá klec se odehrává ve Stockholmu a točí se kolem Faye, ženy připravené udělat cokoli, aby dosáhla toho, po čem nejvíc touží: pomsty.
Faye a Jack jsou dokonalý pár snů. Společně vybudovali úspěšný byznys ve Stockholmu, bydlí v luxusním bytě a jsou obklopeni „bohatými a krásnými“. Narození dcery Julienne korunuje jejich štěstí. Postupně ale Jack tráví stále víc času v práci a přestává se svou ženou sdílet věci kolem firmy. Začínají se vzdalovat. Jednoho dne Faye přistihne Jacka doma v posteli s jeho krásnou a úspěšnou kolegyní.
Poté, co ji zradí, se její svět rozpadne na kusy a jí nezůstane vůbec nic. Je naprosto zničená, dokud se nerozhodne, že mu všechno oplatí, a zosnuje krutou pomstu. Dobře zná jeho slabá místa, a co je nejlepší – nespěchá.
Navíc, Jack není první muž, s nímž si Faye musela vyřídit účty.

"Přiťukli si. Oba sebou ale při tom zvuku trhli. Na okamžik to znělo jako pohřební zvony."

Večeře v luxusních restauracích, značkové oblečení od těch nejlepších módních návrhářů, zkrátka perfektní život, ve kterém mi nic nechybí. Mám skvělého manžela, s nímž jsme od základů vybudovali úspěšnou firmu. Máme nádhernou dcerku a vše vypadá dokonale. Ovšem jen do momentu, kdy manžel začne všechen čas trávit v práci a já ho nachytám v posteli s jinou ženou.

Vše se stane rázem noční můrou. Odejdu z domu, který pro mě býval zlatou klecí, v níž se ukrývala až příliš mnohá tajemství. Nebudu lhát. Dost z nich jsem měla na svědomí já. Teď jediné, po čem toužím, je pomsta. A té se také můj manžel dočká! Nebude totiž prvním mužem, který zklamal mé city a já si to s ním vyřídila…

"Pomsta ženy je krásná a krutá."

Příběh s tak čtivými popisy, že ho přečtete během chvíle. To je kniha Zlatá klec od autorky Camille Läckberg, od které již v Čechách vyšla desetidílná série Patrik Hedström. A ani tentokrát se nejedná o standalone. Zlatá klec by měla být duologii a věřte mi, že po tomto dokonalém závěru, budete nutně potřebovat druhý díl! Máme tu totiž příběh plný tajemství z minulosti, pečlivě naplánovanou pomstu a k tomu hromadu událostí, kterým budete chtít nahlédnout pod pukličku. Tento psychologický román určený s příchutí thrilleru, který je určený hlavně ženám, potřebujete!

Camilla Läckberg (zdroj)
Celý děj je vyprávěn er-formou a popisuje nám jak přítomnost, tak i minulost hlavní hrdinky Faye. Její postava nesedne úplně každému. Je dost těžké ji pochopit, protože se chvílemi chová, jak ta nejnaivnější žena pod sluncem a pak je z ní zas neohrožená a silná žena, které raději nechcete zkřížit cestu. Z toho důvodu je dost těžké ji zpočátku pochopit. Nejen Faye, ale i další postavy tu procházejí složitými okamžiky ve svém životě. Můžeme tak vše z dálky pozorovat a přemýšlet nad tím, jak to celé dopadne.

Hlavní dějová linka je dost o ničem. Ovšem to, co se děje na pozadí celého příběhu a je to nejzajímavější a nejvíce strhující, co kniha svým čtenářům nabízí. Knihu máme rozdělenou na tři části. Ta první je nejspíše tou nejzajímavější. Střídá se zde totiž často vyprávění z přítomnosti do minulosti a perfektně to čtenáře dokáže upoutat. Druhá část nám popisuje přítomnost a dá se říct, že je to nudná část, ovšem v knize potřebná. Faye se zde totiž vyrovnává s křivdami svého manžela a snaží se znovu postavit na vlastní nohy, což není v její situaci vůbec jednoduché. A nakonec tu máme odplatu. To, proč je kniha tak zajímavá… V celém příběhu najdeme neuvěřitelné zvraty a pak je tu ten fantastický konec, kterému autorka ještě nasadí korunu poslední větou.

Co se týká obálky, tak ta se ke knize hodí. Jsem moc ráda, že Metafora odkoupila právě tuto. Poukazuje na život smetánky, a tak krev v parfému je perfektní. Rozhodně to ke knize patří a já už jsem moc zvědavá, jak bude vypadat přebal dalšího dílu. Co na obálku říkáte vy?

Jaký je můj názor na knihu? Sama za sebe musím přiznat, že jsem očekávala přeci jen něco temnějšího, a ještě více napínavějšího. Ale autorce se i přesto podařilo mě překvapit a naprosto dostat celým závěrem. Mrzí mě však, že jsem se nedokázala pořádně vžít do hlavní hrdinky. Bohužel mi nesedla a právě kvůli ní mě příběh nebavil tolik, kolik bych chtěla. I tak jsem ale ráda, že jsem si knihu přečetla. Celý příběh byl totiž dobře čtivý, odpočinkový a za ten konec to stálo.

Pokud máte rádi psychologické romány pro ženy a seriály ve stylu Zoufalých manželek z vysoko postavené společnosti, tak je kniha Zlatá klec přesně pro vás.

A teď už hodnocení!

    79%

Znáte tuto knihu? Četli jste ji nebo se na ni chystáte? Pokud jste ji četli, jak se vám líbila? Četli jste jiný příběh od této autorky?
Budu moc ráda, když mi to napíšete do komentářů. :)


Mé velké díky patří nakladatelství Metafora za poskytnutí výtisku pro tuto recenzi.
Pokud o tuto knihu máte zájem, můžete si ji pořídit přímo na stránkách Grady.

Komentáře

  1. Zlatá klec je první kniha, kterou jsem od autorky četla s musím říct, že mě mile překvapila. Jsem zvědavá na její detektivku. Popravdě první díl skončil tak, že 2. nutně nepořebuji, hrdinku jsem si, ale oblíbila, že ho stejně potřebuju.

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš dobré, že ti hlavní hrdinka sedla. Mě zase více zaujal samotný příběh než postavy. Ty mi připadaly po celou dobu hodně protivné a měla jsem sto chutí příběh chvílemi odložit...

      Vymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...