#29 Přečteno za měsíc - květen 2019

Zdravím, knihomolové!

S malým zpožděním, no dobře, přiznávám, s velkým zpožděním vás vítám u svého květnového přečtena. Tak trochu jsem celý červen nestíhala, a to nejen číst, ale ani napsat tento souhrn předchozího měsíce. Takže konečně ho tu pro vás mám a rovnou s 13 tipy na čtení!


Květen byl hodně rozmanitým měsícem. Dostalo se mi do rukou nejedno fantasy, nějaký ten thriller a samozřejmě i romantický příběh. Když se na to tak zpětně dívám, musela jsem číst jako splašená, protože jinak si nedokážu vysvětlit, jak jsem toho mohla v květnu tolik stihnout, a ještě k tomu číst. No, teď se už ale pojďme podívat na jednotlivé knížky, ať to tady zbytečně neprodlužuji.



Začátkem měsíce jsem přečetla thriller Beze svědků od Lisy Jewell. Tato knížka byla nesmírně překvapivá, poutavá a všem, kdo máte rádi thrillery ji moc doporučuji. Ukrývá se tu vážně skvěle vymyšlený příběh, který vás dokáže v mnoha ohledech zaskočit a zároveň si u knihy i skvěle odpočinete.

Knihu jsem ohodnotila…     89%

Mou recenzi najdete ZDE.



Když mi konečně dorazila knížka Koláčky a spiklenci od Thea Addaira, odhodila jsem do dále vše, co jsem měla číst a dělat. Druhý díl Muffinu a čaje má totiž před vším přednost! Tohle byla nádherná a milá pohádka, která v sobě však ukrývala těžké téma toho, jaké to je, když se rodiče nedokáží smířit s vaší sexuální orientací. V prvním díle se autor zabýval šikanou ze strany spolužáků a teď dokázal své čtenáře opět nejen pohladit po duši, ale také je svým procítěným stylem psaní dovést k slzám a beznaději. Pokud ještě váháte, zda do knihy jít, tak všechny pochybnosti okamžitě odhoďte a jdete si knížku koupit! Pro mě je Theo Addair asi ten nejnadějnější začínající český spisovatel YA contemporary žánru, takže jeho knihy doporučuji všemi deseti.

Mé hodnocení…     88%



Čeští začínající spisovatelé se mají podporovat, takže přečíst si knihu Zmizení Sáry Lindertové od Kateřiny Šardické pro mě byla povinnost. A tohle byla jedna velká bomba! Jakože tohle prostě potřebujete! Jedná se o YA thriller okořeněný fantasy a celá knížka je naprosto strhující. Sice je to pořádná bichle, ale přečtete ji za pár dnů. Má to skvělý nápad, nečekaně překvapivé zvraty a celé je to jedna velká jízda, kterou si v budoucnu rozhodně ráda zopakuji.

Tato autorčina prvotina ode mě dostala…    98%

Mou recenzi ta tento strhující příběh najdete ZDE.



Asi víte, že si ráda přečtu na odlehčení NA románky, takže z toho důvodu jsem šla i do knihy Kulti od Mariany Zapati. Jenže to, co asi nevíte, je, že nesnáším fotbalisty. Z čehož plyne, že hlavní hrdina Sal, která sice hraje fotbal, ale je to holka, mi docela byla sympatická, ale Kultimu, bývalému profesionálnímu hráči, jsem nemohla přijít na jméno. V čemž byl trochu problém, protože Sal ho totálně zbožňovala. To je ale moje zaujetí, takže jsem k němu nepřihlížela ani v hodnocení knihy. To nejhorší na celém příběhu však je ta nudná první polovina. V té se totiž nic neděje, krom nadávání si toho Sal s Kultim moc neřeknou a vy máte akorát tak chuť knihu vyhodit oknem. Kdyby ale těch 300 stran nebylo, tak by ta zbylá polovina byla naprosto dokonalá. Ale takhle… Za mě prostě ne.

Mé hodnocení…     64%



Po Kultim to chtělo něco, z čeho budu nadšenější daleko víc. Jenže jsem se spletla… Nevím kudy kam od mé oblíbené autorky Gayle Forman pro mě bohužel bylo zklamáním. Od příběhu jsem očekávala daleko víc. Bylo to sice ohromně zajímavé a musím přiznat, že ten konec mě dostal, ale kdyby autorka rozvedla životy jednotlivých hlavních postav ještě více do detailů, příběhu by to jen prospělo.

Nevím kudy kam jsem ohodnotila…     68%



Když plánuješ mít na Humbook cosplay, musíš svou postavu pořádně znát! To jsem si říkala, když jsem šla do knížky Divoká karta od Marie Lu, což je závěrečný díl z duologie Warcross. Mám pocit, že na tuto knížku všichni nadávají a tvrdí, že je to jedno velké zklamání oproti prvnímu dílu. Já si to nemyslím. Mně se to naopak líbilo daleko víc. Připadalo mi to totiž daleko více originální, překvapivé a nebyla to pouhá napodobenina knihy Ready Player One.

Mé hodnocení…     93%

Pokud vás zajímá celá má recenze, najdete ji ZDE.



Autorku Elle Kennedy jsem si nesmírně oblíbila poté, co jsem četla sérii WAG’s. Tu však napsala společně se Sarinou Bowen a mě tedy zajímalo, jak autorky píší samostatně. Knížku Lov jsem tedy potřebovala, zvlášť když jsem zjistila, že hlavní mužská postava hraje na univerzitě hokej. Příběh se mi líbil. Bylo to milé, odpočinkové, zábavné a pokud hledáte letní románek, tak se rozhodně podívejte po této knížce.

Knihu jsem ohodnotila…     71%

Celou recenzi na Lov najdete ZDE.



Do knihy Krvavé prachy od Davida Granna jsem se pouštěla s obrovským očekáváním. Jenže jsem byla na konci akorát tak zklamaná. Měl to být thriller o zrodu FBI, ale působilo to jen jako literatura faktu. Celou dobu jsem si připadala, že čtu encyklopedii a všechny ty data ve mně vyvolávali akorát ohromný zmatek. Tohle za mě bohužel ne…

Krvavým prachům jsem dala…     58%

Recenzi na tuto knihu najdete ZDE.



Když jsem se pouštěla do Studny na konci světa od Williama Morrise, doufala jsem, že si zpravím náladu. Ale to se nestalo ani omylem. Tak velkou chuť odložit knížku a nikdy se k ní už nevracet, jsem dlouho neměla. U příběhu jsem se nudila a krom nějakých pojítek k fantasy od Tolkiena mi kniha vůbec nic neříkala. Má se jednat o základní kameny fantasy, ale já jsem čekala daleko víc než to, co mi příběh nabídl.

Knize jsem dala…     61%

Pokud vás zajímá má recenze, najdete ji ZDE.



Po tom velkém a dvojitém zklamání jsem si přečetla Prokurátora od Pauliny Świst. Jedná se o polský erotický thriller a překvapivě se hravě vyrovná těm americkým. Je tu silná hlavní hrdinka, která se nenechá ničím zaskočit. Příběh je čtivý, napínavý a dokáže vás i pobavit. Nesmírně mile mě tato knížka překvapila a já se už těším, až vyjde další kniha od této autorky, což by mělo být nejspíš na podzim. :)

Mé hodnocení…     76%

Celou recenzi najdete ZDE.



Anotace knížky Krev nejmocnějších od Moniky Vorálkové vypadala skvěle, ale příběh? Začátek byl strhující, jenže jak příběh pokračoval, tím to bylo horší. A o tom konci škoda mluvit. Kdyby autorka příběh zredukovala na polovinu, udělala by jen dobře a kniha by tak neztrácela čtenářovu pozornost.

Krev nejmocnějších jsem ohodnotila…     65%

Mou recenzi na tuto knížku najdete ZDE.



První díl z německé fantasy trilogie Aura, Dar, od Clary Benedict. U této knihy jsem si chtěla po předchozím fiasku odpočinout, a to se mi taky povedlo. Jenže to neznamená, že to nebylo ještě větší fiasko než ta předešlá knížka. Kniha Dar má skvělý námět, ale má v sobě naprosto příšerné postavy, které děj naprosto zabili. Chybí tu jakákoli akce, která by knihu udělala zajímavou a já se po tomhle rozhodně nehodlám pouštět do pokračování.

Mé hodnocení…     41%

Recenzi najdete ZDE.



A teď se konečně dostáváme k poslední knížce a tou je tato romantická jednohubka Hvězdný šéf od J. D. Hawkinse. Jedná se o NA erotický román z kuchařského prostředí a nečekaně je tato kniha napsaná mužem, což však nejde vůbec poznat. Možná jen tím, že hlavní mužská postava tu je popsaná jako ten největší "mačo", který kdy na planetě žil. To si autor sice mohl odpustit, ale i tak kniha neztrácela čtivost, vtip a bylo sympatické, že se děj pro změnu odehrával převážně v kuchyni, a ne v kancelářích či na vysoké.

Knihu jsem ohodnotila…     69%

Celý můj názor na Hvězdného šéfa najdete ZDE.


Tak, a to by bylo z dnešního článku vše. Já doufám, že jsem vás neunudila a třeba jste si tu našli i nějakou inspiraci na čtení. Celý květen by sice trochu takový na houpačce a zas tak kladných hodnocení v něm nebylo, ale i tak doufám, že vás nějaký můj tip zaujal. Tou nejlepší knížkou za květen pro mě jednoznačně bylo Zmizení Sáry Lindertové od Kateřiny Šardické, takže tento příběh vám z celého srdce doporučuji!

Jaký byl váš květen? Kolik knížek jste přečetli a jaká se vám líbila nejvíc? Četli jste nějaký příběh, který jsem vám tu dnes ukázala? Který a jak se vám líbil?
Budu moc ráda, když mi vaše názory napíšete do komentáře. :)

Mějte se krásně,
vaše knihomolka Šárka


Komentáře

  1. Pěkná kupička knih,ani si nepamatuji, jestli jsem tolik knih za jeden měsíc někdy přečetla. :D myslím, že moje maximum jednou bylo 8 knih.

    Co se chysám číst z tvého přečteno je hlavně Zmizení Sáry Lindertové, Wildcard, Beze svědků, Hvězdný šéf a Lov. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak každá máme úplně jiné čtecí tempo, jak už dobře víme. XD Každopádně osm knih je skvělých!
      Překvapuje mě, že se chystáš do Hvězdného šéfa a Lovu. :)) Ovšem Zmizení si musíš přečíst co nejdřív! :) <3

      Vymazat
  2. Zrovna čtu beze svědku a jsem ke straně 300. A zatím jsem taková neohoromená.. snad se to vyvrbí. :)

    All about Candys life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardón teď jsem otevřela knihu s jsem na straně 147. Kniha nemá ani 300 sran. Tak uvidíme, jak to dopadne :D

      Vymazat
    2. Já si říkám, že to je nějak moc stran. :D Ale doufám, že se do knihy ještě začeš a bude se ti líbit jako mně. :)

      Vymazat
  3. Na Koláčky a na Kulti se taky chystám :) Dobré skóre :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
  4. Zmizení Sáry Lindertové i Wildcard mě taky nadchly, za mě zatím jedny z nejlepších knih roku :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu moc ráda za každý váš komentář. :)

Oblíbené články...